29 Ιουλ 2007

ΠΡΑΓΑ || PRAGUE || PRAHA

Φύσηξα ένα συννεφάκι σκόνης από το πληκτρολόγιο και μετά προσπάθησα να θυμηθώ τα διάφορα passwords. Τελικά τα κατάφερα. Όσο πάντως και αν λατρεύω το internet δεν με χάλασε καθόλου που έμεινα χωρίς υπολογιστή για μια βδομάδα.



Για όσους δεν είχα ενημερώσει, ήμουν στη Πράγα για μια βδομάδα. Είχε δροσιά (και βροχή και συννεφιά) και αρρώστησα και τώρα βήχω σαν παππούς. Ήπια τόσες μπύρες στην Τσεχία επί μια βδομάδα που από δω και πέρα, όποτε θα βγαίνω για ποτό θα παίρνω χυμούς. Σε γενικές γραμμές πέρασα πολύ καλά. Η εκδρομή ήταν διάρκειας 7 ημερών, από τις οποίες μία μέρα ήμασταν στο Cesky Krumlov και μια μέρα στο Karlovy Vary. Το πρώτο ήταν ένα γραφικό χωριουδάκι, με ένα πολύ όμορφο ανάκτορο για το οποίο η ξεναγός μας αποκάλυψε ένα σωρό ροζ ιστορίες και σκάνδαλα. ;) Ένα ποτάμι το διέσχιζε και είδαμε πολύ κόσμο να κάνει κανό. Το χωριό ήταν πνιγμένο στο πράσινο, ανάμεσα σε δέντρα και βραχώδη βουναλάκια και είχε σε διάφορα σημεία γεφυρούλες και νερόμυλους. Το δεύτερο είναι η πιο εντυπωσιακή από τις λουτροπόλεις της Τσεχίας, επίσης πολύ γραφική με υπέροχη αρχιτεκτονική και πολυτελή ξενοδοχεία που εξωτερικά δεν διαφέρουν από ανάκτορα. Πολύς κόσμος τριγυρνάει με ειδικά ποτηράκια για να πίνει το ιαματικό νερό των πηγών. Πάντως είναι απαίσιο… Τις πέντε υπόλοιπες μέρες μείναμε στην πρωτεύουσα. Μόνο την μία είχαμε ξενάγηση, οπότε είχαμε τη δυνατότητα να πάμε όπου θέλουμε τις υπόλοιπες.

Η Πράγα είναι πανέμορφη. Μια παραποτάμια πόλη με φανταστική αρχιτεκτονική, καθώς τα κτίρια του κέντρου είναι χτισμένα κυρίως σε γοτθικό στιλ, αν και συναντάς επίσης πιο ανάλαφρο ροκοκό, ή αναγεννησιακό στοιχείο. Κάναμε μια μίνι κρουαζιέρα στον Μολδάβα για να θαυμάσουμε τα κτίρια στις όχθες του και ανεβήκαμε στους πύργους που συναντάει κανείς πολύ συχνά στην πόλη και απ’ όπου η θέα είναι υπέροχη. Μιλάμε για μια πόλη με τοίχους από πέτρα, ή τοίχους ζωγραφισμένους με μεσαιωνικά μοτίβα, πύργους και παραδοσιακές σκεπές από κεραμίδια. Εντυπωσιακές εκκλησίες και καμπαναριά, αγάλματα και γέφυρες. Και πολύ πράσινο μέσα στην πόλη. Τι πιο όμορφο να βλέπεις από ψηλά; Δεν μοιάζει με σύγχρονη μεγαλούπολη, παρά με μια πόλη που έχει μείνει αιώνες πίσω. Σε ομορφιά! ;)



Πολύ όμορφη επίσης είναι η γέφυρα του Καρόλου και καθώς φτάσαμε στην Πράγα πολύ πρωί την είδαμε άδεια, κάτι πολύ σπάνιο. Σε γενικές γραμμές δεν μπορείς να περάσεις από τον κόσμο αλλά ποιος τρελός θα πήγαινε εκεί στις 5:30 το πρωί; x_x Από εκεί και πέρα επισκεφτήκαμε ένα σωρό μουσεία, το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων, το μουσείο μεσαιωνικών βασανιστηρίων, το μουσείο του sex, το εθνικό μουσείο και το μουσείο του Κάφκα. Επειδή πήγαμε στα Βασανιστήρια και στον Κάφκα το ίδιο πρωινό, ένιωθα μετά την ανάγκη να δω τα στρουμφάκια στην τηλεόραση για να συνέλθω.

Η πτήσεις ήταν λίγο περίεργες. Στη Θεσσαλονίκη δεν είχαμε κανένα πρόβλημα, αλλά στην Πράγα το αεροπλάνο κουνούσε πολύ. Φραπές.

Η Τσεχία είναι πολύ φτηνή σαν χώρα. Αν δεν ξεκινήσεις δηλαδή για να αγοράσεις κρύσταλλα, την βγάζεις μια χαρά. Σε ένα σωρό καφετέριες που τις βρίσκεις κυριολεκτικά παντού, ο καφές ή η μπύρα κοστίζουν γύρω στο 1 €. Ακόμα και στο Karlovy Vary που όπως και να έχει είναι μια ακριβή λουτρόπολη οι τιμές είναι οι ίδιες. Μπύρες θα βρείτε πολλές και κάποιες μπυραρίες (από τις εκατοντάδες) δίνουν από ότι κατάλαβα και πιστοποιητικά μπυροποσίας. :P Υπάρχει πολύ καλό οδικό δίκτυο με μετρό, τραμ και λεωφορεία, ενώ οι είσοδοι για τα διάφορα μουσεία είναι γύρω στα 4 €. Το νόμισμα της Τσεχίας είναι η κορώνα και μπορείτε να αλλάξετε 1€ για 28 κορώνες σε κάποιο ανταλλακτήριο αν το ψάξετε λίγο.



Μια προειδοποίηση για όσους αποζητήσουν την παρέα μου τις προσεχείς 2 μέρες. Θα έρθω με τέσσερα πακέτα χαρτομάντιλα και δεν θα διστάσω να τα χρησιμοποιήσω. Όλα.

Περισσότερες φωτογραφίες αύριο. Stay tuned!

5 σχόλια:

Unknown είπε...

Humpffffffffff!!!

You suck! ENGLISH VERSION!!!

Polyhymnia είπε...

Me poia aeroporiki eteireia prepei na petakseis gia na ginei o frapes apo monos toy? :P Filakia apo Parisi!

dragongrrrr είπε...

@ chrisa

Εσύ για να έχουμε καλό ρώτημα, με ποιά πετάς για Παρίσι; Έτσι για να ξέρω όταν αποφασίσω να σε επισκεφτώ! ;)

@ ra-ra-raven

:P Teh english version is in a big envelope coming your way! Along with photographs of course, nagging wifey!

Polyhymnia είπε...

Oxi oti kanw diafimisi (publicité gallisti), alla otan tha einai na ertheis me to kalo, tha pas sto Grecian Travel Mitropoleos 67 kai tha miliseis me ti Mitsi. Egw s'aytin piga kai tis 2 fores kai plirwsa ligotera akoma ki apo atoma poy doyleyoyn se aeroporiki etaireia. Pigaine-ela boleyei sinithos me Swiss.An theleis perissoteres plirofories steile mail. -H Ekviastria!-

dragongrrrr είπε...

Οκ! Θα το έχω υπόψην μου. Τώρα έχω εξεταστική ως αρχές Οκτώβρη, αλλά όποτε θα μπορείς και εσύ να με βολτάρεις, θα κανονίσουμε κάτι! ;) Πάω να σε στείλω email!