9 Σεπ 2007

1.000.000 σε τιμή ευκαιρίας

Η μικρή μου ξαδέρφη έπεσε παρά λίγο θύμα ιντερνετικής απάτης. Δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, δευτέρα γυμνασίου νομίζω (;) και η μητέρα της μου τηλεφώνησε σήμερα το μεσημέρι εκτός εαυτού. Η μικρή είχε πεισμώσει ότι κέρδισε ένα εκατομμύριο δολάρια σε ένα online παζλ, αλλά οι καλοί αυτοί άνθρωποι που θα της έδιναν τα λεφτά ήθελαν τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας των γονιών της προκειμένου να της τα στείλουν. Οπότε χρειάστηκε να ηρεμήσω τη μητέρα της και να πείσω την ίδια ότι η μαμά της δεν ήταν παράλογη και ότι επρόκειτο απλώς για μια κομπίνα. Τελικά τα κατάφερα και έκανα έτσι την καλή πράξη της ημέρας, σαν καλό προσκοπάκι που είμαι. :) (Δεν κάνω πάντως κάθε μέρα καλές πράξεις. Ε, ούτε και κακές.) Σε ένα άρθρο είχα διαβάσει κάποτε ότι πολύς κόσμος κάθε ηλικίας πέφτει θύμα επιτήδειων μέσω internet. Οπότε μπορεί να κοροϊδεύουμε τέτοιες καταστάσεις και να αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν να υπάρχουν άνθρωποι τόσο εύπιστοι ώστε να δώσουν ευαίσθητα δεδομένα σε αγνώστους, αλλά σήμερα ήταν η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο παρά λίγο να συμβεί σε δικό μου άνθρωπο… Τελικά δεν θέλει και πολύ.

Αρχές Αυγούστου είχε συλληφθεί ένας 20χρονος σπουδαστής στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος από internet café είχε επιχειρήσει να στήσει ανάλογη κομπίνα, προωθώντας σχετικό μήνυμα σε 300.000 email, όπως είχα επίσης διαβάσει. Τελικά συνελήφθη.

Κατά τη γνώμη μου το παν είναι ένα καλοφτιαγμένο μήνυμα. Υποθέτω ότι όλοι μας έχουμε λάβει κάποια στιγμή ένα email από κάποια τύπισσα, χήρα βαθύπλουτου μεγιστάνα από τα Αραβικά Εμιράτα που προσπαθεί να βγάλει ένα δις έξω από τη χώρα και αν την βοηθήσουμε -ναι, εμείς οι ανώνυμοι αλλά σίγουρα ικανότατοι τύποι, καλά που το ήξερε και έστειλε μήνυμα μόνο σε μας;;;- θα μας δώσει ένα εκατομμύριο για τον κόπο μας. Εξωφρενικό, έτσι; Αλλά αν π.χ. λαμβάνατε ένα επαγγελματικά φτιαγμένο, άψογο μήνυμα από τον χρήστη Greenpeaceeuropa@κάποιαεταιρίαemail.com που θα σας έδινε τη δυνατότητα να συμβάλετε στο έργο της Greenpeace με το να καταθέσετε χρήματα στον τάδε λογαριασμό paypal…;

Δεν υπάρχουν σχόλια: